Jinekoloji ameliyatları günübirlik olabildiği gibi (histeroskopi ve laparoskopi), 1-2 gün hastanede kalmayı da (rahim ya da myom çıkarılması gibi) gerektirebilir. Özellikle ameliyat öncesi stres ve endişe çok sık karşılaştığımız bir durumdur. Bu nedenle ameliyat öncesi hastanın tıbbi ve psikolojik olarak iyi hazırlanması işlemin rahat geçmesinde rol oynayacaktır.
Dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda özetlenmiştir:
- Yapılacak ameliyatı doktorunuzla detaylı olarak konuşun, olası yan etkileri ve ameliyat sonrası olacakları öğrenin. Ameliyat ile ilgili hazırlanmış rıza formunu okuyun, kafanıza takılanları sorun ve imzalamayı unutmayın.
- Ameliyat öncesi saat 24.00 den sonra hiçbir şey yiyip içmeyin (midenizin ameliyat sırasında boş olması gerekmektedir, 6-7 saat açlık bunu sağlayacaktır).
- Düzenli olrak kullandığınız ilaçlar varsa bunu mutlaka doktorunuza belirtin. Örneğin, aldığınız aspirin ameliyat sırasında kanamanızın artmasına neden olabilir. Tansiyon ilaçlarının alınmaması ise ameliyat sırasında tansiyonda yükselmeye neden olabilir. Bu nedenle ilaçlarınızı söyleyin ve almaya devam edip etmeyeceğinizi sorun. Gebelik mevcutsa bunu mutlaka ifade edin.
- Ameliyata giderken bütün testlerinizi, röntgenlerinizi ve sağlık durumunuzu gösteren belgeleri hastaneye götürün.
- Kendinizi çok gergin hissediyorsanız bir gece önceden alacağınız sakinleştirici bir ilaç yardımcı olacaktır.
- Mümkünse bir gün önce sigara içmeyin ve alkol almayın.
- Karın ameliyatlarında barsakların boş olması istenen bir durumdur. Eğer 24 saat içinde dışkılama olmadıysa size hastanede lavman yapılması istenebilir.
- Tırnak boyası yapmayın varsa da çıkartın. Parmağınıza konacak olan ve sizdeki oksijen düzeyini kontrol eden aletin fonksiyonunu bozabilir. Değerli eşyalarınızı (küpe, kolye, bilezik vs) evde bırakın. Ameliyat öncesi telaş içinde kaybedebilirsiniz veya üstünüzde takılı kalması kotere bağlı yanıklara neden olabilir. Lenslerinizi mutlaka çıkarın kuruyarak göz iltihabına neden olabilir.