Laparoskopi Nedir, Kimlerde Uygulanmalıdır?

Son yıllarda kadın doğum dalında operasyonları anlamlı olarak değiştiren konuların başında laparoskopik cerrahi gelmektedir. Önceleri karın üzerinde büyük bir kesi yapılarak uygulanan birçok operasyon günümüzde laparoskopi tekniğiyle yapılmaktadır. Ülkemizde özellikle son 15 yılda laparoskopik operasyonlar çok yaygınlaşmış ve daha önce açık teknikle yapılan operasyonların %90’dan fazlası laparoskopiyle yapılabilir hale gelmiştir.

LAPAROSKOPİK CERRAHİ NEDİR?
Laparoskopi karın üzerinde açılan 3-4 delikten geçirilen aletler yardımıyla operasyon yapılmasıdır. Göbek deliğinden geçirilen alet üzerine kamera yerleştirilir böylece içerde yapılan tüm işlemler ekrandan izlenebilir. Küçük kesilerden aletler sokularak karın içinde operasyonlar yapılabilir.
Laparoskopi tekniğinin en önemli avantajı operasyon sonrasında iyileşme süresinin çok kısa olmasıdır. Batın üzerinde kesi yapılarak yapılmış operasyonlardan sonra 3-4 gün hastanede yatılırken laparoskopik operasyonlardan sonra genellikle aynı gün hasta evine gidebilmektedir.

LAPAROSKOPİ KİMLERDE UYGULANABİLİR?
Bu yöntem, gebe kalmada güçlük çeken bayanlarda tanı amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra da teknik gelişmelere paralel olarak farklı amaçlar için de kullanılmıştır. Laparoskopik Cerrahi en sık aşağıdaki amaçlarla kullanılmaktadır:
1.    Gebe kalamayan bayanlarda tüplerin ve yumurtalıkların durumunu incelemek amacıyla tanısal girişimler yapılmaktadır. İnceleme sırasında tüplerde yapışıklık veya tıkanıklık saptanması durumunda müdahale edilerek sorunlar giderilebilir.
2.    Myomların çıkartılması: Rahim duvarının dış kısmında yerleşmiş olan myomlar laparoskopik yöntemle çıkarılabilmektedir.
3.    Yumurtalıklardaki kistlerin ve tümörlerin çıkartılması
4.    Rahimin ve yumurtalıkların çıkartılması.
5.    Rahim ve yumurtalık kanseri ameliyatları.

 

LAPAROSKOPİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ NELERDİR?

LSK

Bu yöntemin laparotomi adını verdiğimiz açık ameliyata üstünlükleri şunlardır:
- Kesi izi çok daha azdır
- Ameliyat sonrası hastanede 3-4 gün kalmak yerine hasta aynı gün evine gidebilmektedir.
- Kanama miktarı çok daha azdır
- Ameliyat sonrası infeksiyon riski daha azdır.

LAPAROSKOPİNİN SAKINCALARI VARMIDIR?

Tecrübeli bir hekim grubunun ameliyatı yapması  en iyi sonuçlara ulaşmayı sağlayacaktır. Her ameliyatta olduğu gibi laparoskopide de istenmeyen kanama, idrar yolu ya da barsak yaralanmaları olabilir. Batın içi görüntüyü sağlamak amacıyla CO2 gazı ile şişirildiğinden işlem sonrasında karın ağrısı ya da sağ omza vuran ağrı olabilir.
İleri derecede kilolu ya da daha önce birden fazla karın ameliyatı geçirmiş olan bayanlarda  laparoskopik ameliyat yapılması daha zor olabilir. Bu nedenle laparoskopi uygulaması için detaylı bir analiz gerekir. Uygun adaylarda işlem yapılması yararlı sonuçlar alınmasını kolaylaştıracaktır.



© 2024 Prof. Dr. Meriç Karacan. All Rights Reserved.