Gebelikte Kaçınılması Gerekenler

Bayanlar hamile kaldıktan sonra çoğu kez nelerden kaçınacaklar konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Bu dönemde hekimlere en sık sorulan sorulardan yola çıkarak aşağıdaki rehberi hazırladık:

Saçlarımı boyatabilir miyim?

Saç boyalarının bebekte anomaliye yol açtığına dair elimizde hiçbir bilgi yoktur. Bu nedenle hamilelik süresince saç boyatılmasında bir sakınca görmüyoruz. Ancak bazı bayanların bu konuda tedirgin olduklarını bildiğimiz için, boyama yapılacaksa organik boyaların kullanılmasını doğal olana en yakın olduğu için öneriyoruz.  

Güvenlik kapılarından geçebilir miyim?

Özellikle havaalanları ve alışveriş merkezlerinde yer alan güvenlik kapılarından geçmek hamile kadınlar üzerinde herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Geçilen süre çok kısadır ve yan etkisi yoktur.

Spor yapabilir miyim?

Gebelik süresince hareket anne adayını doğuma hazırlayacak en güzel eylemlerden biridir. Böylece kaslar ve eklemler esnekliğini koruyarak hem doğumu hem de doğum sonrasını rahat geçirmeyi sağlayacaktır. Hamilelik döneminde yürümek son derece yararlıdır. Özellikle yemek sonrası yapılacak yürüyüşler sindirimi kolaylaştıracak ve kilo almayı bir ölçüde engelleyecektir. Yüzme ise bu dönemde yapılabilecek en güzel eksersizdir. Bütün kasların hareket ediyor olması ve suyun kaldırma etkisiyle hareket olanağının artması hamile bayan üzerinde olumlu etki yapacaktır. Deniz suyu en idealidir, ancak düzenli bakılan ve denetlenen yüzme havuzları da son derece yararlıdır. Havuzlar düzenli kontrol ediliyor ve klorlanıyorsa hamile bir bayanın buradan mikrop kapma olasılığı çok düşüktür.

İlaç kullanabilir miyim?

Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında ilaç kullanımı çok önemli bir konudur ve mutlaka doktora danışılmalıdır. Bu dönemde bazı ilaçların kullanımı anomalilere ya da düşüğe kadar götürebilecek ciddi sonuçlara yol açabilir. İlacın etkileri risklerinden daha fazlaysa ilaç kullanımı uygun olabilir.


Radyolojik tetkik yaptırabilir miyim?

Radyolojik inceleme için kullanılan X ışınları gebeliğin ilk döneminde anomali ve ilerleyen dönemde kanserojen etki yapabilir. Ancak bu etkinin oluşması için yüksek dozda X ışını alınması gerekmektedir. Bu nedenle basit radyolojik tetkiklerden korkulmamalıdır. Bebek için zararlı doz yaklaşık 500 adet akciğer grafisinin oluşturduğu dozdur, yani ancak çok yüksek dozlar bebeğe Zaralıdır. Bu nedenle gerekiyorsa hamilelik döneminde karnı koruyarak   film çekilebilir.

Diş çekimi, dolgu yapılabilirmi?

Diş sağlığı hamilelikte çok önemlidir. Diş çürükleri erken doğumu tetikleyebileceği için mutlaka hamilelik döneminde tedavi edilmelidir. Çürük tedavisi sırasında yapılacak iğne ya da röntgen çekimi bebek üzerine olumsuz bir etki yaratmaz. Diş çekilmesi gerekirse kullanılacak yerel ağrı kesici injeksiyonun bir yan etkisi yoktur. Bu nedenle hamilelik döneminde mutlaka ağız/diş sağlığına dikkat edilmeli en az 2 kez dişler fırçalanmalı ve düzenli kontroller yaptırılmalıdır.

Araba kullanabilir miyim?

Hamile hanımların son aylara kadar araba kullanmalarında bir sakınca yoktur. Ancak mutlaka emniyet kemeri takılmış olmalı ve kemer karnın üzerinden geçmelidir. Araba kullanmaktaki en büyük sıkıntı ülkemizde trafik kurallara uymayan sürücülerin trafikte yarattığı risklerdir. Bu nedenle gebeliğin son dönemlerinde çok gerekmedikçe araba kullanmamayı öneriyoruz. Olası bir çarpışma nadir de olsa erken doğumu tetikleyebilir, kanamaya yol açabilir.

Epilasyon yaptırabilir miyim?

Hamilelik döneminde kıllanmada bir miktar artış olması normaldir. Doğumla beraber bunlar dökülecek ve eski duruma geri dönülecektir. Aşırı kıllanmadan rahatsız olan bayanlar bu dönemde epilasyon yaptırabilirler bir sorun yoktur. Ancak maalesef çabalarının bir kısmı doğal olarak artan kıllanma nedeniyle boşa gidecektir

Cinsel hayat devam edebilir mi?

Hamilelik süresince kanama olmadığı sürece son aylara kadar cinsel ilişki de bir sorun yoktur. Ancak özellikle hamileliğin ilk 3 ayında kanama mevcutsa ilişki aşırı kanamayı tetikleyebilir, sakınılmalıdır. Hamile bayanda kanama yoksa en rahat edebileceği pozisyonda cinsel ilişkiye girilmesinde bir sorun yoktur.

Karında çatlak oluşmaması amacıyla neler yapmalıyım?

Hamilelikte gerilmeye bağlı olarak cilt altında çatlamalar meydana gelebilir. Özelikle beyaz tenli ve sarışın bayanlarda çatlak oluşma riski daha yüksektir. Çatlak oluşumunda en önemli etken genetik özelliklerdir. Çatlak oluşumuna eğilimli bayanlarda maalesef ne kullanılırsa kullanılsın önlemek mümkün olmamaktadır. Ancak hamileliğin 20. haftasından itibaren nemlendirici kremleri kullanmak çatlak önlemede yararlı olabilir. Yaygın kullanılmakta olan kremler arasında etki açısından fark olmadığı düşünülmektedir.  

Neleri yememeliyim?

Yaşamın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de asıl olan dengeli ve sağlıklı beslenmedir. Günde yaklaşık 1800 kalori içeren dengeli bir diyet yeterlidir. Bu dönemde protein alımı önem taşıdığından süt, peynir ve yumurta tüketilmesi önemlidir. Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağların kullanımı esas alınmalıdır. Ortalama hamilelik döneminde 10-12 kg alınması hedeflenmelidir. Yağlı ve şekerli gıdaların aşırı alınması kilo artışına neden olabilir. Doğumdan sonrada alınan kiloların verilmesi zorlaşacaktır. Ayrıca aşırı kilo normal doğumu zorlaştıracaktır.

Nasıl yatmalıyım?

Hamileliğin ilk aylarında yatış pozisyonunun önemi yoktur, nasıl rahat hissediliyorsa o şekilde yatılabilir. İlerleyen dönemlerde bebek büyüdüğünde yüzükoyun yatmak mümkün olamayacağı için en ideali yan yatmaktır. Sol ya da sağ yan yatılması arasında fark yoktur.



© 2024 Prof. Dr. Meriç Karacan. All Rights Reserved.