Adet Geciktirici İlaçlar Zararlı mı?

Adet Geciktirici İlaçlar Nasıl Kullanılır, Zararlı mıdır?

Kadınların özellikle yaz aylarında en çok sordukları soru tatiller dolayısıyla adet düzenlemesini nasıl yapabilecekleridir.Tatile çıktıklarında adet görmek istemeyenler adet dönemini ya tatil öncesi ya da tatil sonrasına kaydırarak rahat bir tatil geçirmeyi isterler.

Düzenli yumurtlayan kadınlar düzenli adet görürler. Bu düzene göre kullanılacak ilaçlar adet tarihini değiştirmede işe yarayabilir. Adet düzenini değiştirmek amaçlı en çok progesteron grubu ilaçlar ve doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.

Progesteron grubu olanlar rahim iç tabakasında değişikliklere yol açarak kanama tarihini değiştirebilir. Yumurtlamayı etkilemezler sadece rahim içi tabakasına etki ederler bu nedenle progesteron türevi ilaçları kullanırken gebelik riski olduğu unutulmamalıdır. İlaç kullanıldığı sürece adet kanamasını engeller ilaç bırakıldıktan birkaç gün sonra ise kanama başlar. Bu nedenle kadınlar istedikleri süre bu ilacı kullanarak kanamalarını istedikleri güne kadar geciktirebilirler. Ancak adet kanamasını erteleyebilmek için beklenen adet gününden en az 4-5 gün önce ilaca başlamak gerekir. Eğer ilaç adet gününe 1-2 gün kala başlanırsa kanamayı geciktirme etkisi elde edilemeyebilir. Ülkemizde Primolut–N, Tarlusal, Lutenyl, Duphaston adıyla satılan ilaçlar bu gruptandır. Kalıcı hormonal probleme kesinlikle yol açmazlar. İleri dönemde yumurtlama bozukluğu veya çocuk sahibi olmada hiçbir olumsuz etkileri yoktur. Kilo almaya neden olmazlar. İlacın bıtrakılmasından sonra oluşan kanamaya göre yeni adet düzeni şekillenecektir. İlaç kullanıldığı dönemde şişkinlik, kabızlık, gerginlik nadiren başağrısı, sinirlilik hali yapabilir. Ancak bu etkilerin hiçbiri kalıcı değildir. İlaç kullanımı bittikten sonra bu yan etkilerde geçer. Bazen lekelenme yapabilir, endişe edilememelidir. İlacı kullanacakların hamile olmadıklarından emin olmaları gerekir. Hamilelikte bu ilaçların kullanımı bebekte büyük olasılıkla yan etkiye yol açmaz. Karaciğer hastalarının  ya da pıhtılaşma bozukluğu olanların bu ilacı doktor kontrolünde kullanmaları gerekir.  

Doğum kontrol hapları kullananlarda adet düzenini ayarlamak daha kolaydır. Hap kullanımı devam edildiği sürece kanama olmayacaktır. Hap bırakıldıktan birkaç gün sonra adet başlayacaktır. Bu şekilde doğum kontrol hapını ara vermeden kullanmanın bir sakıncası yoktur. Ayrıca kanama daha erken bir tarihe çekilmek isteniyorsa, hap kullanımı bırakıldıktan sonraki 2-3 gün içinde kanama olacaktır. Doğum kontrol haplarının bu amaçla erek kesilmesi ya da kullanımının uzatılması sağlık üzerine sakıncalı değildir. Uzun dönemde hiçbir sorun yaratmaz.


© 2024 Prof. Dr. Meriç Karacan. All Rights Reserved.